Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

zelena juha z parmezanom

sestavine za 4 osebe:

1 šop brokolija
1 večja zelena paprika
1 konzerva graha (400g)
1 večja bučka
2 krompirja
50g parmezana v kosu
0,75 l vode
začimbe ( sol, poper, lovorjev list, majaron, muškatni orešček, vegeta)
0,03 l olivnega olja
dve vejci svežega peteršilja

priprava:

Brokoli (razcvetkamo, steblo narežemo na kolobarje) , papriko narežemo na kolobarje, grah odcedimo in splaknemo, bučko narežemo na kolobarje in vse skupaj na olivnem olju v kozici prepražimo, dodamo začimbe in zalijemo z hladno vodo. Krompir olupimo, operemo, naribamo na rezance in dodamo juhi (dodamo ga še vhladno vodo , da ne zakrkne. Nariban krompir bo zgostil juho.) Ob koncu ko je juha že servirana , naribamo še parmezan, sesekljamo peteršilj in potrosimo.

BROKOLI
Brokoli je bližnji sorodnik cvetače, vendar ima bolj začinjen in intenziven okus. Kot pri cvetači sta tudi pri brokoliju užitna cvetni pecelj in cvetni popek. Cvetni popki, ki so temnozelene do modrikaste barve, rastejo na razvejanih, mesnatih pecljih in tvorijo glavo. Za razliko od cvetače zunanji listi ne prekrivajo glave, zato se brokoli zaradi vpliva svetlobe obarva zeleno. Obstaja več vrst brokolija, ki imajo vijoličaste, rumene ali bele glave.
Poudariti velja visoko vsebnost beljakovin, ogljikovih hidratov, mineralnih snovi (kalija, kalcija, fosforja in železa), kot tudi provitamina A, vitaminov skupine B in vitamin C (114 mg na 100g brokolija). Brokoli vsebuje znatno več mineralnih snovi in vitaminov kot cvetača. Hranilna vrednost: 100g brokolija ima 33 kalorij.
Brokoli je lahko prebavljiv in kot tak zelo primeren kot dietna prehrana.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo