Zahtevnost: *****
Čas priprave: 2 h 45 minut
Nasvet: obstajajo različna imena, uporablja se tudi ime - ponarejena potica; kljub dolžini recepta se ne ustrašite, ko boste začeli s pripravo boste videli, da je bolj enostavno kot se zdi ; plasti lahko sestavite tudi drugače
Sestavine:
BISKVIT svetel ; BISKVIT temen – osnovni recepturi dodamo 2
žlice finega kakava in odvzamemo 1 žlico moke:
3 kom jajca
0,12 kg sladkorja
0,12 kg moke
1/2 čajne žličke pecilnega praška
1 žlica olja
3 žlice mleka
KVAŠENO TESTO:
0,60 kg moke
½ čajne žličke soli
1 rumenjak
3 žlice kristalnega sladkorja
½ čajne žličke naribane limonine lupine
3 žlice ruma
2,5 dag kvasa
0,10 kg masla ali margarine
0,40 lit mleka
OREHOV NADEV:
0,45 kg mletih orehov
0,15 kg sladkorja
1 zavitek vanili sladkorja
½ čajna žlička naribane limonine lupine
1noževa konica cimeta
½ kisle smetane (lonček
180g)
2 jajci
0,15 lit mleka
SKUTIN NADEV:
0,50 kg nepasirane skute
1 ščep soli
1/2 kisle smetane (lonček 180g)
2 jajci
1 zavitek vanili pudinga
DRESING:
0,1 lit ruma
0,1 lit vode
stepena jajca za mazanje
Predpriprava:
- Biskvit:
Jajca penasto stepemo z dodatkom sladkorja in vanili
sladkorja, dodamo moko pomešano s pecilnim praškom ( pri čokoladnem v moko
vmešamo še kakav), olje ter mleko in narahlo premešamo. Zlijemo v pekač (premer
približno 30*40cm) ter pečemo v ogreti pečici na 200°C približno 8 minut. Svetel biskvit prečno prerežemo.
- Kvašeno testo:
Vzhajamo kvas z žličko sladkorja ter mlačnega mleka. V kozici
razpustimo maslo, a v moki naredimo jamico ter v njo damo sol, kristalni sladkor,
rum, rumenjak, naribano limonino lupino in polovico hladnega mleka.
Na hitro premešamo, dodamo vzhajan kvas. Zamesimo testo, po
potrebi dolivamo mlačno mleko, dodamo maslo in gnetemo nekaj minut (testo je
dobro pregneteno – ko ga prerežemo, je gladko in brez zračnih mehurčkov). Pregneteno
testo pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja – približno 1 ura.
- Nadevi za potratno potico:
Z beljakov naredimo trd sneg.
K mletim orehom dodamo vse naštete sestavine z recepture za
nadev, dobro premešamo, dodamo stepene beljake ter narahlo premešamo,
Postopek ponovimo pri
skutinem nadevu.
Priprava:
Vzhajano testo razpolovimo ter razvaljamo v velikost pekača
( 40x70 cm ). V pomaščen pekač položimo prvi kos testa ter ga premažemo s
polovico orehovega testa, nato prekrijemo s svetlim biskvitom.
Svetel biskvit namočimo z mešanico ruma in vode ter
premažemo s polovico skutinega nadeva, čez položimo temen biskvit, ponovno
namočimo z mešanico ruma in vode ter premažemo s preostankom skutinega nadeva.
Čez skuto položimo svetel biskvit ter ga namočimo in
premažemo z preostankom orehove mase.
Na koncu čez orehov nadev položimo drugo polovico kvašenega
testa, prebodemo in pustimo približno pol ure počivat. Premažemo s stepenim
jajcem, položimo v ogreto pečico na 190°C ter pečemo 50 minut.
Ko smo potratno potico ( nekateri jo poimenujejo tudi –
ponarejena) spekli, jo v pekaču ohladimo.
Ni komentarjev
Objavite komentar